Kvalitetspolicy

Reviderad 2019-11-12

Kvalitetspolicy

Jan Frohlund Byggnadsfirma AB är ett byggföretag och erbjuder tjänster inom bl.a. till- och ombyggnader, byggservice och stomkompletteringar mm 

Jan Frohlund Byggnadsfirma AB ska vara en attraktiv byggpartner på marknaden.
Kvalité ska vara vårt mål i allt vi gör. 

Kunder och personal ska känna sig trygga när de väljer oss, varje projekt ska genomsyras av bra rutiner och kvalité. 

Som miniminivå följer vi alltid lagar och förordningar

Produktionsstyrning 

Produktionsstyrning sker med hjälp av produktions- och veckotidsplaner som upprättas innan eller under byggets gång i samförstånd med byggherren. Regelbundna samordningsmöten och byggmöten mellan projektets ansvariga och underentreprenörer krävs även. Varje entreprenör är skyldig att närvara med en från företaget sett behörig person att fatta beslut

Dokument styrning

På varje arbetsplats skall bygghandlingar så som ritningar och övrig dokumentation (AF-del, byggbeskrivningar, tekniska beskrivningar m.m.) finnas tillgängliga för samtliga inblandade i projektet. Jan Frohlund Byggnadsfirma AB´s platschef/arbetsledare skall se till att de senaste ritningarna, handlingarna och revideringar finns uppdaterade på arbetsplatsen och informera alla som berörs om dessa ändringar. 

Ändringar och tilläggs hantering

Ändringar styrs i regel av fråga - svar lappar samt i samförstånd med byggherre och projektör eller direkt från byggherre och projektör. Ändringar och tilläggsarbeten prissätts i regel inom 14 dagar efter det att revideringshandlingar mottagits. Prissättning sker på fast pris, à-pris eller löpande räkning med procentuellt påslag.

Avvikelse och korrigerande åtgärd 

Arbetsledningen ska reagera på avvikelsen och ta kontakt med kunden/beställaren för att gå igenom avvikelsen.  

Arbetsledningen fastställer orsaken till avvikelsen samt upprätta en åtgärdsplan. 

Varje avvikelse skall rapporteras om det är av ekonomisk eller byggteknisk art som påverkar projektet. Dessa avvikelser skall dokumenteras och inblandade skall informeras.

Kontrollplan och egenkontroller 

En total kontrollplan skall finnas eller upprättas på projektet med kontrollpunkter på utsatta konstruktioner, funktionsprovningar eller andra kritiska moment som skall granskas av beställaren för att uppnå ställd kvalitet. Egenkontroller krävs av samtliga underentreprenörer. Underentreprenörer skall upprätta egna egenkontrollpärmar med kontrollpunkter i samråd med arbetsledningen. Dessa pärmar ska finnas tillgängliga på platskontoret.

Riskanalyser 

Riskanalys skall utföras innan projektet startas för att förutse eventuella riskmoment under projektets gång. Åtgärder för dessa riskmoment skall dokumenteras och godkännas av arbetsledningen. Alla underentreprenörer skall upprätta sina egna riskanalyser och åtgärder för sina åtaganden. Pärm med riskanalyser skall finnas tillgänglig på platskontoret. 

Kundklagomål och reklamationer 

Jan Frohlund Byggnadsfirma AB´s arbetsledning utvärderar kunders reklamationer och andra fel och avvikelser så att uppkomna/potentiella avvikelser inte upprepas/uppstår, 
samt upprättar en åtgärdsplan. 

Förebyggande åtgärder 

Upprätta en arbetsberedning, checklistor samt genomgång av arbete med berörda parter. 

Jan Frohlund Byggnadsfirma AB kriterier innan val och anlitande av underentreprenörer kan sammanfattas av: 

Seriösa och erkända UE med behörighet för sina åtagande. 
  • Att företaget ej besitter några betalningsanmärkningar eller skulder.
  • Att företaget innehar F- skattsedel.
  • Att företaget har resurser att utföra och färdigställa den beställda produkten. 
Jan Frohlund Byggnadsfirma AB anställdas utbildningsbehov identifieras, planeras, genomförs och följs upp regelbundet. Detta sker bl a genom årliga medarbetarsamtal, oftare vid behov.

Beslut om 
  • Utbildningar/prioriteringar tas vid ledningsgruppsmöten. 
  • Utbildningskostnaden budgeteras på årsbasis. 
  • Arbetschef kallar alla anställda till genomgång av rutiner varje år. 
  • Vid nyanställningar görs en introduktion med denna Kvalitetspolicy som grund.

Material och materialhantering 

För att uppnå ställd kvalitet på produkt och material anlitar Jan Frohlund Byggnadsfirma AB endast kända och certifierade materialleverantörer. Material och produkter som ej är godkända enligt miljöplan eller beställarens normer får ej användas på arbetsplatsen. Alla inbyggda material skall redovisas enligt miljöplanen i samtliga underentreprenörers kvalitets- och miljöpärm. Där ska även materialets varuinformations- och varudeklarationsblad finnas. 

Alla materielleveranser skall anpassas efter montering så att onödig plats ej upptas, och eventuell stöldrisk minimeras. Upplag for material skall i största möjliga mån vara inlåst på arbetsplatsen för att väder skyddas och minimera stöld, Materialupplag utomhus skall alltid väder skyddas mot väta och fukt, underslag skall alltid användas. 

Vid intransporter av material med lyft eller kran skall materialet alltid säkras så att ingenting kan falla. Området under skall spärras av med tillfällig avspärrning eller vakt ifall olyckan skulle vara framme. Färdiga ytskikt skall täckas och skyddas i största mån för att förhindra skador på den färdiga produkten. 


Mottagningskontroll och följesedel 

Större leveranser skall alltid föranmälas inne på platskontoret så att inga leveranskrockar uppstår. Veckoplaner på tre veckor för leveranser skall anslås på platskontoret. Varje entreprenör ansvarar för sina egna leveranser och skall alltid ha en behörig person som kan göra en mottagarkontroll av materialet eller godset och se till att det läggs på förbestämd angiven plats. Mottagarkontroller skall göras på alla leveranser för att klargöra att det inte förekommer skador och att leveransen överensstämmer med den gjorda beställningen. Följesedlar på leveransens gods eller material skall alltid medfölja. 

Skadat gods eller material skall alltid rapporteras till chaufför och plastledning så att skadad vara inte byggs in.

Startmöte och arbetsberedning 

Innan en ny entreprenör skall startas upp i ett projekt skall någon form av startmöte anordnas så att entreprenören kan informeras om arbetsplatsen och eventuella hinder eller funderingar kan lösas innan start. För att förhindra eventuella senare produktionsstörningar eller hinder bör en arbetsberedning göras inför vissa arbetsmoment eller utsatta installations- och byggutrymmen. Då krävs att samtliga inblandade entreprenörer är närvarande för att på bästa sätt lösa situationen. Det är varje entreprenör skyldighet att planera sina åtaganden så att eventuella störningar och hinder kan rapporteras och samordnas i ett tidigt skede för att spara tid och onödiga kostnader.

Förbättrande åtgärder och uppdatering av kvalitetsarbetet 

Vi har en hög ambition och sätter utmanade mål avseende våra kunders nöjdhet och kvalité. Vi följer upp vår prestation och förbättrar ständigt våra arbetssätt och verktyg för att möta kunders behov. 
​​​​​​​
Vi utvecklar och uppdaterar våra rutiner samt checklistor för att Jan Frohlund Byggnadsfirma AB ska uppnå uppsatta mål. 
​​​​​​​
Jan Frohlund Byggnadsfirma AB strävar efter att arbeta efter ISO 9001:2015